top of page
  • kvindernesreligion

Uge sex, den skamfulde menstruation

Opdateret: 4. jan.

Uge sex, den skamfulde menstruation.


Myter, stigmatisering og ingen adgang til hygiejniske produkter gør livet svært for menstruerende kvinder og kan i sidste ende koste dem livet.


Kom med til Indien og Nepal, hvor menstruerende kvinder er anset for urene og blot et fingerstrejf fra hende gør mad dårlig, vand forurenet og en ko ufrugtbar.

I grene af hinduismen anses menstruationsblodet for urent, farligt og associeret med onde ånder og skam. Derfor isoleres kvinderne under deres menstruation.

At en mand vil blive blind, hvis han ser menstruationsblodet og en kvinde vil blive ufrugtbar, hvis en slange eller en hund ser blodet, er nogle af de myter, der er spredt i samfundet.

Af samme grund er mange kvinder i Indien og Nepal i dag underlagt stigmatisering under menstruation. De er isoleret, må ikke røres og ikke røre ved noget.

Det religiøse liv er de absolut udelukket fra og de må end ikke gå ind  i templer, ikke deltage i religiøse ceremonier eller fester.

Denne stigmatisering og mytedannelse medfører, at en del af pigerne går ud af skolen ved deres første menstruation, eller holdes hjemme under menstruation.

Nepalesisk menstruationshytte, hvor en ung pige omkom af ukendt årsag. Thewateraid

Menstruation er et tabu og mange kvinder ved intet om menstruation før de en dag får det. Selv her ved de ikke meget om hvad Menstruation er og får det ikke forklaret.

Grundet det store tabu har kvinder ikke adgang til menstruationsbind og tamponer. Har de adgang, så har mange kvinder ofte ikke råd til at købe det. Derfor er det kun 12 % af Indiens kvinder der benytter hygiejniske former for menstruations-beskyttelse.

De fleste benytter i stedet gamle tekstiler, aske og blade som beskyttelse. Dette kan give svære underlivsinfektioner, som ubehandlet kan være livstruende.


I Nepal har man deciderede menstruationshytter, hvor kvinder placeres under deres menstruation, da de er farlige og kan forurene deres omgivelser. Selvom hytterne er ulovlige i dag, findes de stadig og det er ikke ukendt at kvinderne omkommer i de usle forhold.

Menstruationshytte Nepal, The Guardian

(


I dag kæmper mange lokale og udenlandske organisationer for at skabe viden og afmystificering om menstruation og skabe adgang til hygiejniske menstruationsprodukter.

Organisation i Bombay har skabt moderne menstruationshytter til kvinder for at forbedre vilkårene. Npr

Det er uge sex og derfor sætter grundskoler i Danmark fokus på seksualundervisning.

Religion danner basisstrukturerne for mange af de normer og fortællinger der florere i verdens samfund og ved at gå tilbage til roden af disse fortællinger, kan vi hjælpe med at skabe vished og nedbryde fordomme og myter.

Kvindernes Religionshistorie sætter fokus på de kvinder og gudinder der er gået tabt i historien, men også på nogle af de myter og den stigmatisering, der sker på basis af religiøse forestillinger og myter om seksualitet.

Du kan bl.a. booke foredraget "De Urene Kvinder, blod, sved og tårer" her på hjemmesiden.


Yderligere læsning:

Marianne Qvortrup Fibiger, kvinders urenhed ved fødsel og menstruation.

Mikael Aktor, Respect Pollution, Urenhed og renselse i Hinduismens rituelle personhieraki. Academia.eu

28 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page