top of page
  • kvindernesreligion

Puabi, præstinden og menneskeofringerne


Hun vakte stor opsigt da hun blev fundet, hvor var hendes mand?


Hun var begravet omkring 2400 fvt. med rige gravgaver, tjenere, soldater, forskellige dyr, vogne, guld og ædelstene.

Kunne alle disse rigdomme virkelig være til ære for en kvinde?


Puabi blev fundet af arkæologen Leonard Wooley, i 1921 og var en del af de såkaldte kongegrave i Ur. Der var omkring 2000 grave i den sumeriske oldtidsby der blev fundet, i nutidens Irak, tidligere Sumer.

16 af gravene var så rige at Wooley kaldte dem for kongegrave. Leonard Wooley revolutionerede arkæologien ved at udgrave gravene nænsomt, frem for fortidens mere hårdhændede metoder og derfor har vi i dag veldokumenterede fund, der er udgravet med respekt og forsigtighed.

Puabi og hendes folk var iklædt imponerende udsmykninger, der udviser at Ur har været et rige, med store rigdomme og ikke mindst at de har handlet med fjerne egne og besiddet stor håndværksmæssige egenskaber.

Leonard Wooley, 1915, British Museum, Public Domain

Af disse kongegrave er det tilsyneladende kun Puabi der har fået menneskeofringer med. ½Det er omdiskuteret hvorvidt alle disse mange mennesker er fulgt frivilligt med Puabi i døden, eller om det har været ved tvang. Leonard Wooley, mente at alle disse ofre frivilligt havde drukket gift af små bægre, der blev fundet nær de døde i graven. Wooley kaldte stedet for The Great Death Pit og mente at det havde været en stor ære for disse mennesker at følge med en højtstående i døden.

Nyere analyser af nogle af kranierne på ofrene viser dog, at flere har fået et slag i baghovedet og det kan derfor diskuteres, hvor frivilligt, det i så fald har været.

Udover adskillige tjenere og soldater, var der musikinstrumenter, vogne, dyr, smykker, guld, Lapiz Lazuli, og flere andre fascinerende genstande. Puabi har været en kvinde af høj status, og det er endda blevet foreslået at hun kunne være anset for at være en gudinde, siden hun har fået så prægtige gaver med i døden.

Rekonstruktion af grav, Forestier,1928, Wikimedia Commons

Puabi selv lå blandt sine tjenerinder i et mindre aflukke og ved siden af hende fandt man et cylindersegl. Cylindersegl var en form for signatur som kunne bære som smykke om halsen, og benyttes ved handel eller legimitation. Når et cylindersegl rulles over vådt ler, vil det givne motiv på cylinderen efterlade et aftryk i leret, og når leret tørrer, vil underskriften forblive som dokumentation.

På Puabis cylindersegl ses et selskab, med en fornem kvinde og her står hendes navn og titlen "eresh," hvilket betyder præstinde eller dronning. dette er skrevet med kileskrift, et kompliceret skriftsprog, der formentlig er verdens første skriftsprog.

Der er ikke angivet en mand på cylinderen, og hun er ikke anført som hustru til en mand, hvilket ellers er normalen.

Puabis Cylindersegl, British Museum. Public Domain.

Puabis grav er storslået og spændende og så giver den et indblik i en tid, hvor en kvinde muligvis kunne opnå en høj status i sin egen ret.

Fundet af hendes grav blev berømt, men overskygget af det samtidige fund af den ægyptiske farao Tutankamon. Man har siden fundet af Puabi søgt efter den mand, som gravgaverne måtte være til, men måske skulle det hele hylde en kvinde, Puabi.


Jeg har tidligere skrevet herinde om Puabi, men da jeg i disse uger afholder foredrag, på Københavns Folkeuniversitet, om Mesopotamiens religion, vil jeg omtale hende igen.

I foredraget kommer jeg blandt andet ind på Puabi og hendes storslåede grav, et af mine yndlingsemner!

Puabi er også med i mit foredrag "Shamaner, vølver og præstinder,- de glemte kvindelige ledere."

Du kan finde dette og andre foredrag her på hjemmesiden.

21 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page