top of page
  • kvindernesreligion

OL var de nøgne mænds religiøse fest

Nøgne mænd, smurt i olie og sand, kæmpede om æren i antikkens græske olympiade.

Disse nøgne mænd kæmpede til ære for guden Zeus Olympos.



Zeus Olympos var en lokal guddom, der voksede sig større og større, og til sidst var udbredt i hele det antikke græske område.

Zeus Olympos lægger stadig navn til Grækenlands højeste bjerg Olympen, der var var anset for gudernes bolig. På Olympen lå også Zeus Olympos tempel og til ære for ham afholdt man Olympiade hvert 4. År.

Den første Olympiade der er registreret er fra omkring 677 f.v.t., men de fleste mener at olympiade har foregået endnu før dette.


Olympiaden var en religiøs fest for den mægtige gud patriarken Zeus Olympos. Kvinder havde ingen adgang, hverken som atleter eller publikum, og det samme galdt slaver, samt mænd under en hvis alder og uden formue. Kun græske borgere, alle mænd, kunne deltage.


Atleterne var alle nøgne da det eftersigende gav den bedste bevægelighed. For at undgå snavs og kraftige stød ved de ædlere dele, bandt atleterne ofte en lille snor om forhuden. Kroppen skulle kunne ses og dyrkelsen af den stærke, sunde og maskuline krop var stor. En skønhedsonkurenche var sågar en del af antikkens Olympiade. Den ideelle mandekrop blev dyrket og det er også afbilledet gentagende gange i kunsten. Den eneste disciplin, hvor man ikke var nøgen, var i væddeløb med hestevogn.



Under Olympiaden herskede ”den olympiske fred”, hvor alle krigshandlinger var forbudt og man helligede sig legene. Man ofrede til Zeus, men tændte ild ved templerne og en del af denne hyldest var de kampe mændende foretog sig i legene.

Som præmie, én i hver disciplin, fik vinderen en krans fra Zeus’ hellige vilde oliventræer. Disse kranse blev overrakt ved Zeustemplet på legenes sidste dag. Æren for at vinde var stor og visse atleter kendes den dag i dag, fra skrifter og fra kunsten. Derudover var der også præmier i form af værdier som for eksempel olier, jord eller lignende. Antikkens Grækenland er forbilledet for de moderne olympiske lege i dag.


I en række indlæg sætter Kvindernes Religionshistorie fokus på OLs historie i et nyt lys.

Tak for at læse med.


Foto:

Zeus Wikimedia Commons

Zeus i Olympia. Feidias’ statue i guld og elfenben i Olympias hovedtempel. Statuen var 12 meter høj og dekoreret med malerier og ædelsten. Public domain.

Den græske billedhugger Myrons statue ”Diskoskasteren” ses som indbegrebet af antikkens kropskultur og blev direkte brugt som inspiration, da reglerne for diskoskast skulle fastlægges til de første moderne olympiske lege i 1896. Dette foto viser en romersk kopi af statuen. Foto: Akg-Images/Ritzau Scanpix.

Olympiske discipliner. Troilosmaleren ca. 470 f.v.t. Nationalmuseet.

Bronzeskulptur, der forestiller en græsk kriger, fra omkring 460-450 fvt., via Museo Nazionale della Magna Grecia, Reggio Calabria, Italien.

Kunstnerisk illustration af Olympen i antikken. Public domain

Alle redigeret og med eget logo.

Kilder:

Nationalmuseet, Historica Podcast med Thomas Heine Nielsen, Antikkens Græske guder og helte, Leo Hjortsøe, Politikens håndbøger Politikens Forlag 


2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page