top of page
  • kvindernesreligion

Maria Magdalene og påskedag

Opdateret: 20. okt. 2023

I kvindernes påskeberetning er det påskedag.

Det er i dag at kvinderne vender tilbage til den gravlagte Jesus.

Præcis hvor mange og hvilke kvinder det er varierer i evangelierne, men i alle tilfælde er Maria Magdalene fremtrædende.

Det er Maria Magdalene der finder Jesus genopstanden, men de præcise omstændigheder er altså forskellige i de fire evangelier.

Maria Magdalene er omdiskuteret i religionshistorien.

Hun er i den tidlige kirkehistorie blevet stemplet som prostitueret og angrende synder, hvilket ikke fremgår af skrifterne. Hun er ved hjælp af Dan Browns forfatterskab blevet set som Jesus hustru, men heller ikke dette er der belæg for.

Maria Magdalenes betydning kan blandt andet ses ved at hun er den mest fremtrædende kvinde i evangelierne. Hun nævnes først, bortset fra én gang, hvor Jesu mor Maria nævnes før hende. Maria Magdalene er omtalt med sit eget navn og ikke omtalt som søster til, hustru af, eller andet tilhørsforhold til en mand, hvilket eller er tilfældet med kvinder.

Der er mange udlægninger af begivenhederne og mange evangelier, der ikke kom med I den endelige bibel. Disse skrifter kaldes apokryfe, hvilket vil sige hemmelige eller skjulte.

I 1948 fandt man et apokryft evangelium i Maria Magdalenes navn. Her er Maria den nærmeste discipel til Jesus og hun er en konkurrent til apostlen Peter.

Maria Magdalene har haft en stor betydning og hendes rolle er uhyre interessant og det kommer vi til at se meget mere på.

Rigtig god påske 🌞


Foto:

Maria Magdalene og Jesus, Giovanni Paolo Lomazzo, Pinacoteca Civica (1568)

Maria Magdalene, El Greco. Wikimedia Commons

Litteratur:

De skjulte ledere, Marianne Aagaard Skovmand, Gyldendal

Maria Evangeliet, Marianne Aagaard Skovmand, Gyldendal

Biblenonline

 

21 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page