top of page
  • kvindernesreligion

Hyldemor, gudinden i hyldetræet

Hylden folder sine hvide blomster ud og fortællingerne om gudinden i træet kan begynde.

Hylden har altid været omgærdet af mystik og indgår i den nordiske mytologi og folketro.

I hyldetræet boede gudinden Freja, nordens store gudinde der rummede alverdens egenskaber, heriblandt visdom, begær og frugtbarhed.

Freja og halssmykket, malet ca. 1913 af J. Doyle Pen. public domain

Unge kvinder skulle passe på med at nærme sig hyldetræet med deres udkårne, særligt skulle de undgå at sætte sig under træet. Træets kunne øse begær og frugtbarhed over de unge mennesker og det kunne overmande kvinderne, hvormed deres kyskhed kunne trues.

Freja blev med tiden til Hyldemor, en kvindelig ånd der beboede hyldetræet som stadig var omgærdet med stor respekt.

Gudinden Freja står under et æbletræ med sine katte ved fødderne. Wagners Freia er en blanding af de nordiske Freyja og Iðunn. Illustration af Arthur Rachel am (1867 – 1939) til Richard Wagners Das Rheingold. Wikimedia Commons

Hylden skulle der værnes om og det var ikke tilladt at beskære en træet, uden først at bede Hyldemor om lov og takke for høsten.

Fældede man hylden skulle der plantes en ny hyld med ordene ”Hyldemor, Hyldemor om forlov- må jeg bede om en bid af din skov”.

Gjorde man det ikke ville uheldet ramme.

Hyldemor og træet hang sammen, hun var træets ånd og skadede man træet, så skadede man hende.

Fældede man hylden skulle der plantes en ny hyld med ordene ”Hyldemor, Hyldemor om forlov- må jeg bede om en bid af din skov”.

Lignende tanke kendes fra græsk mytologis dryader, der var navnløse skovnymfer, der levede I træer og delte træernes skæbne.

Træers hellighed kendes fra flere religioner. Træets høje stolte og stolte positur, samt dets form kan ses som en verdensakse, axis mundi. Denne verdensakse giver forbindelse mellem himmel og jord, samt forskellige verdener og væsener. Et kendt eksempel er Nordens Ask Yggdrasil, verdentræet. der forbandt verden i den nordiske mytologi.

Hylden var hellig i Norden og at have den nær sit hjem bragte held. Hyldemor sikrede nemlig at de mennesker, der boede nær hendes træ havde det godt. Det smukke træ virker helbredende og forebyggende på flere onder. Alt på planten kan benyttes, såsom grene, blade, blomster, bær, mm.

Denne plante kan virke på alt fra hudproblemer, sår, solskoldninger og hjerte-kar-sygdomme, ja selv virke forbyggende på former for kræft. Hyldens helbredende evner var ikke kun kendt i Norden, men blev også benyttet i Romerriget, blandt andet som en sirup.

I dag kender mange Hyldemor fra H. C. Andersens eventyr af samme navn. eventyret fortæller kredser om folketroens hyldemor og gengiver flere af de forestillinger der kredsede om det smukke træ.

”Imellem havens buske, i solskin, regn og rusk, med store blomster-duske, står der en hyldebusk. I duften er der lindring, når hjertet er bespændt, dér kommer hver erindring om gammelt, kært og kendt”

Som H.C. Andersen så smukt beskrev det:

”Imellem havens buske, i solskin, regn og rusk, med store blomster-duske, står der en hyldebusk.

I duften er der lindring, når hjertet er bespændt, dér kommer hver erindring om gammelt, kært og kendt”


Hyldemor, hyldetræets gudinde er denne uges Fredagsgudinde


Yderligere Fotos:

Yggdrasill af Oluf Olufsen Bagge (1847)

Illustration af H.C. Andersens eventyr “Hyldemor” (1850) udført af tegneren Vilhelm Pedersen.

Henrik Arnold Hamilkar Sørensen illlustration til HC Andersen: ”Hyldemor” SMK

Hans Tegner: Hyldemoer. HC Andersen information.

Skulpturen “Hyldemor” fra 1989 er udført af billedhuggeren Hanne Varming født 1939.

Wikimedia Commons, public domain, creative commons.

Alle redigeret I canva og med eget logo

Kilder:

Jyllands Posten.dk . Fyens.dk, lex.dk.

77 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page