top of page
  • kvindernesreligion

Hagar, kvinden bag Islam

Opdateret: 8. maj

1 myte, 2 kvinder, 3 religioner


Ifølge muslimsk, kristen og jødisk tradition var Abraham stamfaderen for deres folk og et forbillede for den ultimative tro. De tre religioner kaldes derfor Abrahamitiske religioner.

Dette er fortællingerne om hans to hustruer Sara og Hagar.


I alle tre religioner er Abraham en gammel mand, der ikke har fået en arving.

Hans hustru Sara er selv gammel og kan ikke længere få børn. Sara vælger derfor at give Abraham sin slavinde, den ægyptiske Hagar, som medhustru.

Hagar føder efterfølgende Abraham en søn der kaldes Ismael. Sidenhen giver Gud dog senere hen også Abraham og Sara sønnen Isak, på trods af deres meget høje alder. Isak bliver den der skal blive stamfader til det jødiske folk.

Udvisning af Ismael og hans egyptiske mor , Gustave Doré, Wikimedia commons

Abrahams første hustru Sara bliver jaloux på Hagar og Abrahams førstefødte søn Ismael.

Derfor sender Abraham Hagar og Ismael bort. Derefter hører vi ikke mere om hverken Ismael eller Hagar i Biblen. Fortællingen fortsætter med en berømt scene, hvor Gud beder Abraham, om at ofre sin søn Isak til Gud. Dette vil Abraham trosskyldigt gøre, men han stoppes af Guds engel, da dette blot er en prøve af hans tro.


I Koranen har Abraham, på arabisk Ibrahim, et helt kapitel, en sura, for sig selv. Her er Hagar, Hajar, dog ikke nævnt ved navn, men anonym. I muslimsk tradition fortælles der dog videre om Hagar, at hun er en prinsesse fra Egypten og at det er Allahs plan at Hagar og Ismael, på arabisk Ismail, skal sendes bort.

Muhammad Ashraf Chheenah, Prinsessen Hagar, arabernes moder og Ishmael, far til tolv prinser , Interfaith Studies and Research Centre, 2016. Wikim

I ørkenen tørster Ismail og Hagar, og Hagar ønsker at skaffe vand til Ismael. Derfor fremskaffer Allah en kilde til hende, den nuværende Zam-Zam kilde. Efterfølgende finder Abraham frem til Hagar og Ismael, og sammen etablerer de flere muslimske ritualer og bygger den hellige bygning Kaba’en.

Dernæst sker den berømte scene med ofringen, men det er blot med Ismael i muslimsk tradition, modsat Isak i jødedommen og kristendommen.


Sara er I jødedommen matriarken, Hagar er i Islam matriarken.

Illustration fra bogen Hadikat as-Suada 16.-17. århundrede, ofringen af Ismael, David Samling

1 myte, 2 kvinder, 3 religioner 🌞


Yderligere litteratur:

Gads Bibelleksikon,2000,Biblenonline.dk, davidssamling.dk, Koranen Ellen Wulf, Forlaget Vandkusten, 2006.




30 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page