top of page
kvindernesreligion

Gudinden i mosen


Gudinden i Mosen, Udinaturen.dk

Hun er en 2,74 meter høj menneskelignende figur, med to ben og et fremhævet køn.

Gudinden var lavet af et ungt egetræ, der var afhugget med økse i begge ender og vendt på hovedet, så de opadpegende grene i stedet fremstod som ben. Imellem de to ben var skåret et lille snit, der skulle markere det kvindelige køn. Træet var tilhugget så det fik rundere hofter og man mener, at hun har været en form for frugtbarhedsgudinde.

Omkring år 150-200 fvt. blev denne gudinde tilbedt i en sø, der nu er kendt som Forlev mose, nær Skanderborg. Søen hvor hun befandt sig blev udgravet i 1960-1966 og man fandt flere genstande, der viser en kult omkring gudinden.

Rundt om i søen var der forskellige dynger af offergaver. Lerkar var nedsunket med blandt andet knogler og træ, som var blevet ofret. Knoglerne var blevet sorteret, i henholdsvis kranier og tænder, og andre knogleformer. Desuden fandt arkæologerne også nogle træstykker, der formentlig har haft en religiøs betydning. De var placeret to og to og var helt op til to meter lange. Alt dette blev nedsunket i søen til gudinden.

Rekonstruktion, skanderborgleksikon.dk

Ofringerne var ledsaget af ritualer og vi kan se at der blandt andet er kastet mange hvide sten ud til hende, der har lyst klart i det mørke vand. Stenene er muligvis blevet kastet som en rituel stening af gudinden, men det er uvist.

Man kan i dag se Gudinden fra Forlev Nymølle på Moesgaard Museum.


Den hellige dal

Arkæologer har udpeget Illerup Ådal, som er nabodalen til Forlev Mose, til en hellig dal. Denne dal har haft religiøs betydning i lange perioder og på forskellige tider. Det stillestående vand, den rindende å og de dybe dale, kan have virket særlig guddommelig.

Skellet fra Alken Enge. Skanderborgleksikon.dk

Blandt andet er der udgravet store mængder af krigsudstyr, som blev ofret i en sø over fire omgange fra 200 til 500 evt. I alt er 15.000 genstande fundet, hvilket er det største samlede fund af ofrede våben i Danmark. I området er også Alken Enge, hvor skeletter fra en hær af afdøde krigere, er blevet ofret omkring år 0.


Guddommene bor i vandet

Søer og Moser var i jernalderen set som en form for portal til det guddommelige, muligvis pga. det af det blanke stillestående vand.

Flere søer i Danmark har formentlig haft en form for guddom eller gudinde. I en sø på Fyn har man for eksempel fundet en mand lavet af træ. han er 88 cm. land og med en 28 cm. lang penis. Han viser tegn på mishandling, hvilket muligvis også har været en del af et religiøst ritual.

Broddenbjergmanden.

Den danske natur er fyldt med religionshistorie.

Rigtig god fredag



Kilder:

Gudinden i mosen, udinaturen.dk

Jørgen Lund, 'Forlev Nymølle – En offerplads fra yngre førromersk jernalder' i: Kuml 2002.

Kulturstyrelsen.dk

natmus.dk


















22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page