top of page
  • kvindernesreligion

Det var en kvinde, der gjorde Jesus til Kristus ♀️

Opdateret: 2. apr. 2023

Vi kender alle sammen Jesus som Jesus Kristus, men vidste du at betyder ”den salvede” og at Jesus ifølge skrifterne, blev salvet Palmesøndag af en kvinde?


De 4 evangelier i den kristne bibel, har forskellige udgaver af hændelsen, men I alle er det en kvinde, der salver Jesus.


I Markus evangeliet, det ældste af evangelierne er kvinden helt anonym, men står rank og salver Jesus hoved.

I Lukas evangeliet er hun syndig og salver og kysser Jesus fødder, i Johannes er hun blevet til Maria i farisæernes hus, der salver hans fødder.


Kvindens betydning og identitet er et omdiskuteret emne i både teologi og religionsvidenskab, men i et fokus på kvinder i religioner, er det uhyre interessant at en kvinde, er den person, der udnævner Jesus til Jesus Kristus, Messias, den salvede.


At blive salvet var at blive guds udvalgte konge i gammel israelitisk religion. David, Saul og andre af de store Gammel Testamentlige konger blev salvet, og blev hermed Messias, et ord, der ligeledes betyder den salvede på hebraisk, hvor Kristus er det på latin.


Kristendommen var en jødisk sekt, og Jesus kom ifølge biblen palmesøndag til Jerusalem, den jødiske hellige by, for at fejre den jødiske Pesach. Inden Jesus red ind I Jerusalem blev han salvet.


Ved denne salving af Jesus menes der, at Jesus indsættes i denne kæde af konger og derfor indfrier de Messiasforventninger, der er i det Gamle Testamente.

Ved at indsætte Jesus i denne kæde, blev kristendommen indfrielsen af de jødiske skrifters håb, og Jesus blev den ventede Messias.


Religionshistorisk, ved vi at man ved samlingen af den kristne Bibel, indsatte de jødiske skrifter i det Gamle Testamente, i en sådan rækkefølge, at skrifterne pegede hen mod Jesus komme som Messias.


Jesus passer ikke særlig godt ind i den jødiske forståelse af Messias, da den kommende Messias omtales som en kriger, der vil generobre Jerusalem og genopbygge jødernes tempel.

I kristendommen ses Jesus som et udtryk for at den jødiske, krigeriske Messias, blev omdannet til Jesus, den Messias, der ofrede sig selv for menneskenes frelse og dette er den kristne frelseshistorie.


Alt dette skete ved kvindens salving af Jesus.



Henvisninger:

Markus Evangeliet kap. 12. vers 3 til 9

Johannes evangeliet kap 11.


Yderligere litteratur:

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/palmes%C3%B8ndag-tr%C3%A5dte-jesus-i-karakter-som-messias


Billeder:


Religion.dk


Peter Paul Rubens (1577–1640):

Kristus hos Simon Farisæeren/den Spedalske





9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page