top of page
  • kvindernesreligion

Den ældste koran?

Vidste du at Davids Samling i København har en side fra en af verdens ældste koraner?

Koranen er af mange set som en direkte gengivelse af Guds ord, som det blev åbenbaret til profeten Muhammed.

Muhammed levede fra 570-632 evt. på den arabiske halvø. Fra 610 og frem til hans død i 632, siges det at Muhammed modtog åbenbaringer fra Allah. Allah er Gud på arabisk.

Muhammed selv var analfabet, men skulle have gentaget sine åbenbaringer for sine følgere. Hans følgere skulle så enten have lært det udenad, eller skrevet det ned på forskellige materialer.

Koran betyder recitation og henviser til at gentage.

I religionsforskningen er vi som med alt andet kildekritiske. Vi ser alle religiøse skrifter som menneskeskabte og kan derfor anskue religioner på anden vis end en troende.

Vi ved at der var forskellige udgaver af Muhammeds åbenbaringer som florerede på den arabiske halvø. På samme vis som det var tilfældet med andre religioners skrifter.

Ifølge traditionen igangsatte den 3. Kalif Uthmann (644-656) en såkaldt kanonisering af koranen. En kalif er en stedfortræder eller efterfølger af Muhammed og en kanonisering er at ensrette og helliggøre et skrift.

Uthmann ville udelukke at der var forskellige udgaver af koranen og derfor destruerede han afvigende udgaver.

Det samme er sket med jødiske og kristne skrifter i sin tid.

Modsatrettede skrifter og udgaver kan give uenigheder og problemer i store riger, og derfor er der stor magt I at ensrette skriftlige kilder.

Et af beviserne for at der har været forskellige udgaver af koranen befinder sig i Davids Samling. Her har man en side fra en koran fra sidst i 7. Århundrede.

Under skriften er der en rest af en anden udgave af samme kapitel i Koranen, suraen Koen.

Den tidligste skrift giver en udgave af kapitlet fra før Uthmanns tid og ovenpå findes så den udgave af kapitlet, som i dag er en del af den kanoniserede koran.

(Den berømte side af en af verdens ældste koraner. Davids Samling)


Det er et enestående eksempel på den redigering, der har foregået.

Har du ikke besøgt Davids Samling I København, så kommer her en varm anbefaling.


Kilde:


49 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page